Denk groot, begin klein
De board meeting van een internationale zakelijke dienstverlener loopt op zijn einde. Na een hele dag vergaderen staat alleen een projectplan nog op de agenda. Iets wat ze een aantal keer vooruitgeschoven hebben maar nu toch een besluit over moeten nemen. Tijdens de presentatie van het plan verandert de aanvankelijke scepsis langzamerhand in enthousiasme.
Er wordt met dit traject een tastbare invulling gegeven aan de lange termijn ambitie om de op uren gebaseerde dienstverlening aan te vullen met licentie gebaseerde diensten. Tevens wordt er met dit traject gelijk een competentie opgebouwd in de organisatie hoe software te ontwikkelen en in de markt te zetten met de “lean startup” methode in het achterhoofd. Ondanks de hoge investering en de organisatieverandering kwam er al snel een akkoord.
Met de vraag om te helpen bij het opbouwen van de organisatie kwamen ze bij ons. Na een brainstorm, en de eerste voorzichtige stappen hebben wij samen een manier van werken ingezet waarbij denk groot, begin klein en fouten maken en daarvan leren de basis vormde. Samen vallen en opstaan dus. Open en transparante feedback, kleine stappen en eigenaarschap zijn hierbij essentieel.
De uiteindelijke organisatie is zowel voor wat betreft kwantiteit als kwaliteit flink gegroeid waarbij de processen geaccrediteerd zijn volgens de SOC 2 standaarden. Naast het opzetten en inrichten van de organisatie zijn wij verantwoordelijk voor onder andere de kwantiteit en kwaliteit van de bezetting van de teams, het opzetten van de architectuur, de CI/CD-straat en het Design System.
Na een succesvolle periode van samenwerking en het opleveren van de eerste producten hebben wij de werkzaamheden overgedragen. Wij kijken terug op een geslaagd traject en zijn dankbaar voor het vertrouwen dat wij hebben gekregen om dit samen met onze opdrachtgever te realiseren.

Lean Startup
De Lean Startup methode is een methodologie voor het bouwen en schalen van succesvolle bedrijven. Het werd ontwikkeld door Eric Ries en is gebaseerd op het principe van continue innovatie en snelle feedback loops. In plaats van het ontwikkelen van een volledig uitgewerkt businessplan, richt de Lean Startup zich op het het snel testen en feedback krijgen van klanten. Het doel is om zo snel mogelijk te leren en aan te passen, en om te experimenteren totdat er een product-market fit wordt gevonden.
