nl

Middeleeuwen

Huppelend kwam Marie-Louise het huis binnen.

Ze had groot gelijk, het was immers een erg mooie dag voor haar en het zou alleen nog maar mooier worden. Binnen stond de thee al klaar en lag er een lekker warm vers gemaakt koekje op haar te wachten. Al knabbelend aan het koekje overdacht ze de les die ze vandaag gevolgd had. Door het mooie weer kon bijna iedereen buiten zitten. Alleen bij die vervelende Cat regende het en dat was maar net goed ook.

berichten

Ze had geluk dat ze de les van meester Joep kon bijwonen. Meester Joep was aardig, misschien wel de aardigste meester van de hele school. Bij meester Joep gebeurde altijd wat spannends en leuks, zo ook vandaag. Marie-Louise moest nog wel even rillen bij het verhaal wat meester Joep verteld had. Een verhaal over de middeleeuwen. Brrr, dat leek haar helemaal geen mooie tijd. Gelukkig was dat heel lang geleden en was het nu allemaal veel leuker.

De meester vertelde dat in de middeleeuwen er van alle mensen maar heel weinig heel machtig waren en eigenlijk alles besloten. Die mensen waren steeds op zoek naar meer macht en meer geld. Om ervoor te zorgen dat zij meer macht en meer geld kregen stelden zij weer andere mensen aan. Als die mensen dat niet goed deden kregen zij straf. Die mensen waren de baas over alle andere mensen en zij moesten alles doen wat hun verteld werd of anders kregen ook zij verschrikkelijk straffen. Mensen waren in de middeleeuwen erg bang en omdat ze zo bang waren deden ze gehoorzaam wat ze verteld werd. Nou mooi dat zij daar niet aan mee zou doen hoor dacht Marie-Louise. Zij zou gewoon haar eigen zin doen of ze dat nou leuk vonden of niet.

Prachtige verhalen over vroeger vertellen.

Toen de meester vroeg wie er iemand kende die dit verhaal zou kunnen afmaken stak zij als eerste haar vinger op. Zelfs nog voor Cat, die meestal toch de eerste was. Mooi dat zij nu lekker de eerste was. Ze wist ook al direct wie ze zou vragen om dit verhaal af te maken. Opa Mark natuurlijk. Die kon echt prachtige verhalen over vroeger vertellen. Na de thee zou ze hem vragen of hij daar vanmiddag tijd voor had. Eerst maar eens genieten van de thee.

Die middag liet Marie-Louise trots aan de andere kinderen haar opa Mark zien die natuurlijk wel tijd had en met veel plezier het verhaal over de middeleeuwen wilde afmaken. Opa Mark had die tijd namelijk nog zelf aan den lijve meegemaakt en ook van wat hij vertelde kreeg Marie-Louise de rillingen. Slaven die moesten doen wat ze opgedragen kregen en mensen die over de rug van anderen beter probeerden te worden. Nee, die middeleeuwen waren helemaal geen leuke tijd. En het rare was dat mensen zich daar helemaal niet van bewust waren en het heel gewoon vonden.

Opa Mark vertelde ook hoe die Donkere Middeleeuwen overgingen in de Verlichting en uiteindelijk in de Gouden Eeuw. Door de introductie van zelfsturing werden mensen zich meer bewust van hun positie als loonslaaf en door het einde van bezit kwam tevens het einde van de macht van aandeelhouders en hun vazallen de CEO’s. Het was dus een verhaal met een happy end. Iedereen hing aan zijn lippen en Marie-Louise glom van trots. Niet in het laatst omdat ze nog net voordat Cat haar hologram uitschakelde de tijd had om haar tong uit te steken.

Wil je ook samen iets moois creëren?

koffie?